Säätiö 2017-06-22T10:41:37+00:00

SÄÄTIÖ

Kristillisten koulujen ja päiväkotien liiton yhteydessä toimii Aamunkoitto Säätiö, jonka tarkoituksena on kristillisen kansalaiskasvatuksen tukeminen.

Toiminta

Aamunkoitto Säätiön toiminta on käynnistetty uudelleen syksystä 2015 alkaen. Sen tarkoituksena on kristillishenkisen kansalaiskasvatuksen edistäminen.

Säätiö toteuttaa tarkoitustaan
1. tukemalla lasten, nuorten ja aikuisten koulutusta, kasvua ja kehitystä;
2. tukemalla orpo- ja koulukoteja sekä varattomien vanhusten asumisedellytysten parantamista;
3. tukemalla kristillishenkiseen kasvatukseen ja koulutukseen liittyvää tutkimusta;
4. ryhtymällä muihin lain sallimiin edellä mainittua tarkoitusperää edistäviin toimiin.

Säätiö vastaanottaa lahjoituksia ja testamentteja, joilla se tukee kristillistä kasvatusta, mm. jäsenjärjestöjen toimintaa, kristillisen kasvatuksen tutkimustyötä ja kansainvälistä yhteistyötä. Lahjoittaja voi osoittaa lahjoituksensa tiettyihin tarkoituksiin (edellä kohdat 1 – 4) ja ehdottamiinsa ja perustettaviin nimikkorahastoihin.

Säätiön Hallituksen jäsenet 2015

Seppo Saari, puheenjohtaja, Järvenpää
Mikko Laakkonen, varapuheenjohtaja ja rahastonhoitaja Espoo
Pirkko Jokela, Espoo
Michael Preisfreund, Kirkkonummi
Leena-Mari Tanskanen, Helsinki

Säätiön tili – Jämsän Seudun Osuuspankki: FI13 5091 0350 0526 26.

OTA YHTEYTTÄ
Säätiön edustaja, hallituksen puheenjohtaja Fil.tri, dosentti Seppo Saari, puh. 0500 – 956 823, s-posti sprobenes@gmail.com.
Postiosoite Perttiläntie 37B, 04420 Järvenpää.

Historia

Orpo- ja koulukotisäätiö Aamunkoitto lahjoitettiin Kristillisten koulujen ja päiväkotien liitto ry:lle 15 vuotta sitten, koska säätiön toiminta oli lakannut ja lahjoittajat katsoivat kristillisten koulujen ja päiväkotien toiminnan palvelevan hyvin säätiön alkuperäistä tarkoitusta. Orpo- ja koulukotisäätiö aamunkoiton nimi on muutettu 1.9.2015 alkaen Aamunkoitto Säätiöksi.

Orpo- ja koulukotisäätiö Aamunkoitto perustettiin Helsingissä 19.2.1945 lähes 200 henkilön ollessa paikalla. Säätiön kotipaikka oli Jämsä. Säätiön tarkoitus oli kristillishenkisen kansalaiskasvatuksen edistäminen.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiö perusti kristillishenkisen sisäoppilaitosmaisen orpo- ja koulukodin. Kouluun otettiin aluksi lähinnä sotaorpoja ja myöhemmin muita orpoja sekä rajaseudun ja maaseudun lahjakkaita vähävaraisia lapsia. Säätiön omaisuutena oli perustajajäsenten lahjoitukset sekä Jämsän Kähön kylässä sijainnut Uusi-Olkkolan tila, jonka opettaja Reino Mooses Olkkola lahjoitti säätiölle. Säätiöllä oli toimitilat myös Jyväskylässä Koulukadulla. Säätiön toimintaa valvoi edustajisto ja säätiön asioita hoiti ja päätösvaltaa käytti 7-jäseninen hallitus.

Säätiön perustajajäseniä olivat (19.2.1945) poliisimestari Odin Finellin Kuopiosta, insinööri Eino Järvilehto Jyväskylästä, Fil.maisteri T.O. Koilo Leppävaarasta, Tohtori Ensio Kurki-Suonio Hämeenlinnasta, Fil. tohtori Viljo Nissilä Helsingistä, Opettaja Reino M. Olkkola Jämsästä sekä Opettaja Fred Turunen Tampereelta. Varajäseninä olivat Maanviljelijä Artturi Ahonen Mäntyharjulta, Rovasti K. Ristikankare Jämsästä, Hammaslääkäri Selim Suomela Turusta, Fil.maisteri Vihtori Suviolahti Helsingistä sekä Fil.maisteri Aino Ylppö Imatralta.